Do Stowarzyszeń i Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie Gminy Radomsko został przekazany „Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej”.

 

 Strona tytułowa publikacji pt. "Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej"

 Jak zauważa Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku - Koła Gospodyń Wiejskich prowadzące produkcję i sprzedaż żywności okazjonalnie podczas różnych imprez typu jarmarki, targi, festyny, kiermasze itd., gdzie żywność przygotowywana jest sporadycznie i na małą skalę muszą stosować zasady dobrej praktyki higienicznej i przestrzegać zasad higieny.

- Wyprodukowana i sprzedawana przez Koła Gospodyń Wiejskich żywność musi być bezpieczna dla zdrowia i życia konsumentów oraz należycie zabezpieczona przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami, szczególnie mikrobiologicznymi – zauważa Marzenna Dłubak, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radosmku.

Mając powyższe na uwadze Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku zaleca korzystanie ze specjalistycznych poradników i wytycznych. Znajdują się one na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego (www.gis.gov.pl) oraz na stronie internetowej PSSE w Radomsku w zakładce aktualności „Wytyczne GIS dla produkcji żywności w warunkach domowych i w ramach RHD”.

Specjalistyczna publikacja „Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej” została przekazana wszystkim Stowarzyszeniom i Kołom Gospodyń Wiejskich działającym na terenie Gminy Radomsko. Otrzymały ją:

- Stowarzyszenie Kobiet Kietlina,

- Stowarzyszenie „Aktywni dla Płoszowa”,

- KGW w Strzałkowie,

- KGW w Dziepółci,

- KGW „Szczepocice Rządowe nad Wartą”,

- KGW „Makowe Panienki” w Kietlinie

- KGW „GRZEBIEŃ”.

Publikacja została również opublikowana w przedmiotowym materiale:

"Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej"