Do Stowarzyszeń i Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie Gminy Radomsko został przekazany „Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej”.
Jak zauważa Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku - Koła Gospodyń Wiejskich prowadzące produkcję i sprzedaż żywności okazjonalnie podczas różnych imprez typu jarmarki, targi, festyny, kiermasze itd., gdzie żywność przygotowywana jest sporadycznie i na małą skalę muszą stosować zasady dobrej praktyki higienicznej i przestrzegać zasad higieny.
- Wyprodukowana i sprzedawana przez Koła Gospodyń Wiejskich żywność musi być bezpieczna dla zdrowia i życia konsumentów oraz należycie zabezpieczona przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami, szczególnie mikrobiologicznymi – zauważa Marzenna Dłubak, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radosmku.
Mając powyższe na uwadze Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku zaleca korzystanie ze specjalistycznych poradników i wytycznych. Znajdują się one na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego (www.gis.gov.pl) oraz na stronie internetowej PSSE w Radomsku w zakładce aktualności „Wytyczne GIS dla produkcji żywności w warunkach domowych i w ramach RHD”.
Specjalistyczna publikacja „Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej” została przekazana wszystkim Stowarzyszeniom i Kołom Gospodyń Wiejskich działającym na terenie Gminy Radomsko. Otrzymały ją:
- Stowarzyszenie Kobiet Kietlina,
- Stowarzyszenie „Aktywni dla Płoszowa”,
- KGW w Strzałkowie,
- KGW w Dziepółci,
- KGW „Szczepocice Rządowe nad Wartą”,
- KGW „Makowe Panienki” w Kietlinie
- KGW „GRZEBIEŃ”.
Publikacja została również opublikowana w przedmiotowym materiale: