Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Radomsku zaprosił mieszkańców do remizy OSP w Płoszowie na wyjątkowe warsztaty kulinarne pod hasłem „Zdrowe Przekąski”. Spotkanie odbyło się dzięki współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi i było okazją nie tylko do wspólnego gotowania, ale też integracji i zdobycia wiedzy o zdrowym odżywianiu.

 

Kobiety podczas przygotowywania posiłku  Kobieta wykłada posiłek na tacki

Pod czujnym okiem dietetyk Anny Zielińskiej, reprezentującej Bank Żywności, uczestnicy przygotowali smaczne i pełne wartości odżywczych dania – makaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem, a także orzeźwiający koktajl z żółtych owoców. Wspólne gotowanie było nie tylko świetną zabawą, ale też inspiracją do wprowadzenia zdrowych zmian w codziennym jadłospisie.

To bardzo cenna inicjatywa. Pokazujemy, że można jeść zdrowo, smacznie i nie wydając fortuny. To także doskonała okazja do wyjścia z domu i spędzenia czasu w miłej atmosferze – podkreśla Anna Zielińska.

Warsztaty były bezpłatne i sfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Pomocy Żywnościowej 2021–2027. Jak zapowiadają organizatorzy, kolejne spotkanie kulinarne zaplanowane jest na wrzesień.

Dwie kobiety podczas obierania owoców Kobiety podczas przygotowywania posiłku  Dwie panie podczas przygotowywania posiłku. Jedna pani obiera cukinię, druga kroi ser feta  Kobiety podczas przygotowywania posiłku  Kobiety i mężczyźni siedzą na krzesłach przy stole. Uczestnicy warsztatów kulinarnych  Kobiety podczas przygotowywania posiłku  Trzy kobiety podczas przygotowywania posiłku.  Czterej panowie siedzą przy stole. Panowie w dłoniach trzymają białe kubeczki. Uczestnicy warsztatów kulinarnych Kobieta podczas przygotowywania posiłku, makaronu z cukinią  Dwie kobiety. Jedna z nich wrzuca makaron do garnka, w którym gotuje się woda  Trzy panie siedzą przy stole. Panie kosztują wcześniej przygotowaną potrawę. Uczestniczki warsztatów kulinarnych  Dwaj panowie siedzą przy stole. Panowie spożywają posiłek. Uczestnicy warsztatów kulinarnych