Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Radomsku zaprosił mieszkańców do remizy OSP w Płoszowie na wyjątkowe warsztaty kulinarne pod hasłem „Zdrowe Przekąski”. Spotkanie odbyło się dzięki współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi i było okazją nie tylko do wspólnego gotowania, ale też integracji i zdobycia wiedzy o zdrowym odżywianiu.
Pod czujnym okiem dietetyk Anny Zielińskiej, reprezentującej Bank Żywności, uczestnicy przygotowali smaczne i pełne wartości odżywczych dania – makaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem, a także orzeźwiający koktajl z żółtych owoców. Wspólne gotowanie było nie tylko świetną zabawą, ale też inspiracją do wprowadzenia zdrowych zmian w codziennym jadłospisie.
– To bardzo cenna inicjatywa. Pokazujemy, że można jeść zdrowo, smacznie i nie wydając fortuny. To także doskonała okazja do wyjścia z domu i spędzenia czasu w miłej atmosferze – podkreśla Anna Zielińska.
Warsztaty były bezpłatne i sfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Pomocy Żywnościowej 2021–2027. Jak zapowiadają organizatorzy, kolejne spotkanie kulinarne zaplanowane jest na wrzesień.