Staropolski bigos z dziczyzną - to potrawa, którą na ogólnopolski konkurs kulinarny „Bitwa Regionów” przygotowały panie z KGW „Makowe Panienki” z Kietlina. Chociaż panie nie zdobyły miejsca na podium, to członkowie jury wielokrotnie podkreślali, że smak bigosu jest wyśmienity, a sposób podania zachwyca. Wydarzenie odbyło się w minioną niedzielę podczas 16. Dni Gorzkowic.
„Makowe Panienki” w „Bitwie Regionów” wzięły udział po raz trzeci. Tym razem postawiły na staropolski bigos z dziczyzną.
- Produkty, które wykorzystałyśmy do przygotowania potrawy pochodziły z naszych polskich pól i lasów. Z kietlińskich pól pochodziły warzywa i zioła, z przedborskich lasów pochodziła dziczyzna wykorzystana do bigosu. Jeleń, sarna, dzik – królowały w naszym bigosie – wyjaśnia Bożena Dobrzańska z „Makowych Panienek”.
Jury konkursowe pod przewodnictwem Dominika Wróblewskiego podkreślało, że bigos przygotowany przez „Makowe Panienki” zachwyca smakiem. Szef kuchni zwrócił uwagę na jego wytrawność oraz sposób podania.
Gratulujemy „Makowym Panienkom” udziału w kolejnej edycji „Bitwy Regionów”. Dziękujemy za promowanie Gminy Radomsko podczas tak prestiżowego kulinarnego konkursu, konkursu który jest okazją do poznawania tradycji kulinarnych oraz do odkrywania bogactwa regionalnej kuchni.