Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Radomsku po raz kolejny zorganizował wyjątkowe warsztaty kulinarne dla mieszkańców gminy. Spotkanie pod hasłem „Zdrowe Przekąski” odbyło się w strażnicy OSP w Płoszowie. Wydarzenie zrealizowano dzięki współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi, który od lat wspiera inicjatywy promujące świadome wybory żywieniowe.
Pod czujnym okiem dietetyk Anny Zielińskiej, reprezentującej Bank Żywności, uczestnicy przygotowali wyjątkowe gofry – z polewą jogurtową i świeżymi owocami. Jak podkreśliła prowadząca, zdrowe jedzenie to nie tylko warzywa i sałatki – również desery mogą być wartościowym elementem codziennej diety.
– To bardzo cenna inicjatywa. Pierwsze warsztaty dotyczyły potraw na słono. Dziś pokazujemy przepis na zdrowy deser. Jedzenie musi być zróżnicowane, ważne, aby było przygotowywane z pełnowartościowych składników. Gofry nie muszą oznaczać niezdrowego jedzenia – zauważa Anna Zielińska.
To już kolejne tego typu spotkanie w Płoszowie. W lipcu uczestnicy warsztatów przygotowywali m.in. makaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem, a także orzeźwiający koktajl z żółtych owoców.
Warsztaty są bezpłatne i finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Pomocy Żywnościowej 2021–2027.