Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Radomsku po raz kolejny zorganizował wyjątkowe warsztaty kulinarne dla mieszkańców gminy. Spotkanie pod hasłem „Zdrowe Przekąski” odbyło się w strażnicy OSP w Płoszowie. Wydarzenie zrealizowano dzięki współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi, który od lat wspiera inicjatywy promujące świadome wybory żywieniowe.

 

Panie podczas przygotowywania gofrów  Panie podczas przygotowywania gofrów

Pod czujnym okiem dietetyk Anny Zielińskiej, reprezentującej Bank Żywności, uczestnicy przygotowali wyjątkowe gofry – z polewą jogurtową i świeżymi owocami. Jak podkreśliła prowadząca, zdrowe jedzenie to nie tylko warzywa i sałatki – również desery mogą być wartościowym elementem codziennej diety.

To bardzo cenna inicjatywa. Pierwsze warsztaty dotyczyły potraw na słono. Dziś pokazujemy przepis na zdrowy deser. Jedzenie musi być zróżnicowane, ważne, aby było przygotowywane z pełnowartościowych składników. Gofry nie muszą oznaczać niezdrowego jedzenia – zauważa Anna Zielińska.

 Kobieta podczas przygotowywania gofrów  Uczestniczki warsztatów. Panie jedzą wcześniej przygotowane gofry 

To już kolejne tego typu spotkanie w Płoszowie. W lipcu uczestnicy warsztatów przygotowywali m.in. makaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem, a także orzeźwiający koktajl z żółtych owoców.

Warsztaty są bezpłatne i finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Pomocy Żywnościowej 2021–2027.

Uczestniczki warsztatów. Temat przewodni gofry   Uczestniczki warsztatów. Temat przewodni gofry Kobieta wybija jajka do miski  Kobieta wykłada z pojemnika ser do miski  Kobieta nalewa ciasto na gofry do gofrownicy  Uczestniczki warsztatów,  podczas których przygotowywane są gofry